Beste keuze
Logitech G
Check laatste prijs
Premium keuze
SteelSeries
Check laatste prijs
Beste prijs-kwaliteit
Logitech G
Check laatste prijs

Of je nu een doorgewinterde hardcore PC gamer of een game console beginneling bent. Je kan er niet onderuit dat mensen waarmee je samenleeft, geërgerd geraken bij het horen van de uiteenlopende geweerschoten, bloops en schertsende piepjes van je videospelletjes. Misschien bezit je al een impressionante koptelefoon en een webcam met een ingebouwde microfoon om aan je persoonlijke behoeften te voldoen. Maar soms kies je beter om alles onder één dak samen te brengen. Dat is waar de ‘gaming headset’ zijn intrede doet. Deze headsets staan er om bekend dat ze een all-in-one oplossing bieden voor de audiowensen bij het spelen van je game. Zoals met elke technologische vorm, zijn er een heel scala gaming headsets op de huidige markt. Maar niet lang alle koptelefoons bieden dezelfde hoogstaande kwaliteit. Daarom zal je het kaf van het koren moeten scheiden. Op deze pagina over de beste gaming headset vind je drie sets die je verwachtingen kunnen inlossen: Logitech G332 Wired Gaming Headset, SteelSeries Arctis Pro Wireless en Logitech G935 Wireless 7.1 Surround.

De beste gaming headset zit comfortabel

Voor gaming headsets is het superbelangrijk dat de koptelefoon uitstekend op je hoofd past. Als je regelmatig van plan bent lange periodes te spelen, kan een niet goed zittende headset voor heel wat fysieke pijnlijke ongemakken zorgen. Met het rechtstreekse gevolg dat je je aandacht niet voor honderd procent aan gamen blijft houden. Op het eerste zicht lijkt het misschien goed dat zweet en warmte je lichaamstemperatuur controleren, maar na verloop van tijd kan het behoorlijk wat ongemakken veroorzaken. Of een tikkeltje extra gewicht op de verkeerde plaats kan irriterende nekpijn teweeg brengen. Een kleine druk op de hoofdband kan immers leiden tot knagende hoofdpijn en oren die vrij pijnlijk aanvoelen.

Isolatie is belangrijk bij een hoofdtelefoon

De afdichting van de hoofdtelefoon beïnvloedt de geluidskwaliteit. Een minder goede isolatie kan echt de kwaliteit van het geluid veranderen wat je hoort. Dat is vooral heel belangrijk voor games en headsets, die afhankelijk zijn van rechtstreekse lichte audiosignalen. Het materiaal en de grootte van een koptelefoon heeft vooral te maken met de afsluiting die kwalitatief in orde moet zijn. Als je headset bijvoorbeeld niet voldoende groot is om rond je oor te passen, zal je moeten uitkijken naar een grotere koptelefoon. Een tip: wanneer je brildrager bent, doe je er best aan om uit te kijken naar een fluwelen koptelefoon. Sommige gaming headsets beschikken over ruisonderdrukking als je niet teveel moet kijken naar een budget. De koptelefoon onderdrukt met deze functie omgevingsgeluiden. Denk maar aan lawaaierige huisgenoten of voorbijgaand verkeer.

Kijk uit naar de bouwkwaliteit van de koptelefoon

Het merendeel van de headsets wordt geproduceerd van (vaak) goedkoop plastiek. Als je vasthoudt aan een plastieken frame, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke vorm van je hoofd. Het meest ideale is als je iets vindt met een frame dat uit draad bestaat of metaal. Hou hier zeker voldoende rekening mee als een headset dagelijks wordt gebruikt door een gamer met passie.

De belangrijke rol van een microfoon

Vaak wordt het nut en het belang van een microfoon bij een gaming headset over het hoofd gezien. Nochtans zal je er de nodige aandacht aan moeten besteden. Het is algemeen geweten dat microfoons van een koptelefoon in veel gevallen moeite hebben om het basbereik onder controle te houden. Mensen met diepe zware stemmen kunnen soms heel vreemd klinken. Sommige microfoons ontvangen niet voldoende stroom via hun aangesloten verbinding. Of het nu om een usb of 3,55 mm gaat, maakt nauwelijks iets uit. Concreet betekent dit dat je timbre nogal stil klinkt.

Surround Sound niet vergelijken met 3D-geluid

Om maar meteen alle misverstanden van de baan te ruimen. Surround Sound is niet te verwarren met 3D geluid. Gaming headsets met surround sound bieden 360 graden geluidskwaliteit met verschillende luidsprekers in zowel het linker- als het rechteroor. Dit betekent dat als er een geluidsignaal van de rechterkant achter je komt, je het geluid ook vanuit deze richting gaat horen. In bepaalde games kan deze extra functie daadwerkelijk ‘concurrentievoordeel’ opleveren. Als je één van die miljoenen gamefanaten bent die verknocht is aan Fortnite, is Surround Sound bijna een must om te hebben.

De verschillende standaarden van Surround Sound

Surround Sound bestaat uit verschillende standaardformaten. De voornaamste zijn Dolby 7.1, DTS: X 2 en Windows Sonic. Tussen de verschillende 7.1-omgevingen is er nauwelijks een verschil waar te nemen. De enige uitzondering op die regel biedt Waves Nx, maar daar staat ook een heel hoog prijskaartje tegenover. Veel gaming koptelefoons produceren ook nog steeds een klassiek stereogeluid. Niets mis mee natuurlijk als je niet erg bezorgd bent vanwaar elke voetstap nu precies vandaan komt.

Het uitzicht van een gaming headset

De meeste heading sets zien er uit als een modale koptelefoon met een aangesloten ingebouwde microfoon. Belangrijk is dat je de beste gaming headset kiest in functie van het gebruiksgemak. Maar de ontwerpen kunnen nogal verschillen en verrassend voor de dag komen. Een groot deel ziet er uit als een buitenaards futuristisch ruimteschip. In die mate zelfs dat het uitzicht soms op de lachspieren werkt. Andere exemplaren komen in de meest uiteenlopende vreemde kleuren voor met eigenaardige hoeken, flikkerende LEDS en dies meer. Je zal moeten kopen in functie vanwaar je je headset gaat dragen als je niet teveel wil opvallen in het normale dagelijkse straatbeeld. Het is niet aartsmoeilijk om een persoonlijke gaming headset te vinden voor een schappelijke prijs. De overgrote meerderheid van de betere headsets bieden no-nonsense solide ervaringen op een vrij goedkope manier.

Logitech G332 Wired Gaming Headset

Algemene productomschrijving

Met de Logitech G332 Wired Gaming Headset zit je gebeiteld als je op zoek bent naar gemak en comfort voor multiplayer games. De hoofdband en de stoffen oorschelpen zorgen dat je onbekommerd de hele avond gamet zonder dat je oren ongemakkelijk voelen. De oorschelpen draaien gewillig mee zodat je headset aangenaam zit als je slechts met één oorschelp afspeelt. Met de speciaal voorziene flip-to-mute microfoon hou je contact met je medespelers en demp je het geluid wanneer je niet wil gehoord worden. Ook het volumebereik is heel simpel bij te sturen via de linker oorschelp en een draaiknop. Deze headset is compatibel voor alle mogelijke platforms en consoles. Dit kan via een 3,5 mm aansluiting en een automatische meegeleverde Y-splitter.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ Verwisselbare oorschelpen die makkelijk te vervangen zijn om eventueel te wassen
+ De hoofdband zit strak omdat het met aluminium is verstevigd
+ De flip-to-mute functie van de microfoon is gebruiksvriendelijk te bedienen tijdens je gamesessie

Minpunten

– Als je een lange gamesessie voor de boeg hebt, kunnen gamers met een groot hoofd mindere goede ervaringen beleven door het lange zitten

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Algemene productomschrijving

Met deze high resolution drivers op je hoofd speel je enthousiast urenlang na elkaar met de nodige pleziervreugde. Dagen aan een stuk bij wijze van spreken. Het geluid van het entertainment, muziek en/of games klinkt haast perfect vanuit de high resolution professionele drivers die de geluidsignalen glashelder weergeven. Of het nu om hoge, midden of lage tonen gaat. Bovendien beschikt de SteelSeries Arctis Pro Wireless versie over een sound die officieel DTS Headphone X 2.0 surround wordt genoemd. Speelsessies die vrij lange tijd in beslag nemen worden als heel aangenaam ervaren door de oorkussens van AirWeave. Voeg daar nog bij dat je orders door de Clear Fast microfoon in elke multiplayer luid en helder worden weergegeven. Markant detail: de Surround Sound functioneert alleen maar op een PC en niet op een Mac.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ De high resolution drivers van Surround Sound brengen een ruimtelijk geluid voort. Dit heeft tot gevolg dat je precies kan bepalen waar je tegenstander vandaan komt
+ Dankzij de oorkussens van AirWeave en het vederlichte frame, krijg je minder ongemak aan je oren tijdens langere spelsessies
+ Via de Clear Cast microfoon, gebaseerd op noise cancelling, ben je in alle omstandigheden goed verstaanbaar

Minpunten

– De DTS:X surround sound is niet compatibel voor Mac en enkel maar beschikbaar voor PC

Logitech G935 Wireless 7.1 Surround

Algemene productomschrijving

De draadloze headset Logitech G935 Wireless 7.1 Surround met DTS:X ruggensteun, richt zich vooral op game console en pc gebruikers. De speelduur schommelt tussen de 8 en 12 uur, afhankelijk of je verlichting gebruikt of niet. Met 3 regelbare en programmeerbare knoppen bepaal je eigenhandig welke functies je wil gebruiken. De verlichting kan je afstemmen op andere multimedia accessoires. De Surround Sound is voor de goede orde alleen maar compatibel met pc.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten

+ DTS: X 2 stuurt het geluid niet alleen in één bepaalde richting, maar plaatst het ook in de ruimte zodat je diepte en afstand beter inschat mits je software installeert
+ Met een drietal knoppen die programmeerbaar zijn, regel je zelf de functies op eigen houtje
+ De draadloze headset houdt het bij een volle batterijlading het ongeveer 12 uur vol

Minpunten

– De DTS:X 2 is alleen compatibel op consoles en PC. Als je geen software installeert, produceert de headset enkel maar stereogeluid.