De beste koptelefoon voor een kind kiezen is cruciaal omdat het gebruik van een verkeerd model een mogelijke levenslange gehoorschade kan veroorzaken. Een andere hoofdreden om de nodige aandacht te schenken in kindspecifieke koptelefoons: het gebruik ervan gedurende lange afstandsvluchten. Je kind in een vliegtuig een paar films laten kijken tijdens een oersaaie vlucht biedt immers een grote verademing voor ouders. Helaas, driewerf helaas.

De meegeleverde hoofdtelefoon van de luchtvaartmaatschappij is niet op maat ontworpen voor kinderhoofdjes en glijdt daarom vaak af. Wanneer je zelf een kindhoofdtelefoon meebrengt, los je dit euvel op natuurlijk.

Koptelefoons voor volwassenen kunnen het gehoor van kinderen beschadigen

Een hoofdtelefoon voor volwassenen op het hoofd van je kinderen plaatsen kan het gehoor in groot gevaar brengen. Wanneer je een koptelefoon voor je kids wil aanschaffen, zal je ook met andere factoren rekening moeten houden:

 • de pasvorm
 • het design van de koptelefoon
 • het comfort aan de oren
 • de tijd beperken om te luisteren via de koptelefoon

Kinderkoptelefoon versus volwassenen hoofdtelefoon

Het maximaal geluidsniveau dat wereldwijd door een auditieve gezondheidsorganisatie wordt aanbevolen is 85 decibel. In tegenstelling met de kinderversie kunnen hoofdtelefoons van volwassenen een piek hebben van 115 decibels. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een voorbijrijdende trein. Heel veel gehoorexperts waarschuwen trouwens voor ernstige gehoorschade als je dagelijks een kwartier de volumeknop open draait.

Hoe veilig is een koptelefoon voor kinderen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het merendeel van de deskundigen stelt voor dat de dagelijkse luistertijd bij kinderen moet worden ingeperkt tot maximaal 2 uur per dag, zelfs als het volumebereik is begrensd tot 85 decibel. De EU en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetten samen die veiligheidslimiet op 85 decibel. Dit niveau werd bepaald omdat de oren van opgroeiende kinderen heel gevoelig zijn voor eventuele gehoorbeschadigingen. Door de veel kleinere gehoorgang bij kinderen ligt het gevoelige trommelvlies veel dichter bij de geluidsbron.

Beste koptelefoon voor kinderen: waar moet je opletten?

Met vernoemde waarschuwingssignalen in het achterhoofd zal je rekening moeten houden met verschillende parameters naast de volumebegrenzer. De pasvorm voor kleinere hoofden is één van die aandachtspunten. Zorg ook dat er weinig geluid in de omgeving kan worden gehoord buiten de koptelefoon. Koop vooral geen oordopjes voor kinderen omdat die heel schadelijk kunnen zijn. Hoe dichter immers de bron van het geluid bij het binnenoor is gelegen, hoe meer oorschade dat je kan oplopen als je de volumeknop opendraait. Gelukkig heeft de gekozen kinderkoptelefoon een beperkt volumegeluid.

Vermijd een koptelefoon met kabels

Het klinkt misschien bizar, maar onthou dat een hoofdtelefoon met kabel een gevaar vormt voor jonge kinderen door wurging. Om die reden biedt een draadloze koptelefoon de meest veilige oplossing. Het prijskaartje dat er aan vast hangt is misschien iets duurder. Daarnaast zal de koptelefoon regelmatig moeten worden opgeladen. Als je het kan veroorloven op budgettair vlak, loont een hoofdtelefoon via Bluetooth de moeite waard.

Op een heel aantal tablets en smartphones kan je het volume van de koptelefoon nachecken. iPads en iPhones doen dit in de Health app, onder het menu-item audioniveaus voor hoofdtelefoon en gehoor. Bij sommige Android-koptelefoons kan je op eigen houtje de juiste volumebeperking instellen. De Google Play Store verzamelt eveneens apps die het volume kunnen beperken zoals dat het geval is bij een volumebegrenzer.

1. JBL JR300 Junior

De beste koptelefoon voor een kind kopen, doe je niet van vandaag op morgen. Vooral vanuit het veiligheidsaspect zal je moeten wikken en wegen. Om die reden is de JBL JR300 Junior hoofdtelefoon een trendsetter als je je kind kommerloos naar muziek wil laten luisteren. Het volumebereik is immers gelimiteerd en begrensd tot een maximum van 85 decibels. Zo ben je gerustgesteld dat zoon- of dochterlief geen gehoorschade opdoet.

De hoofdtelefoon wordt via Bluetooth verbonden met de tablet of smartphone. Hierdoor kunnen je oogappels zich vrij bewegen en danspasjes maken tijdens hun favoriete muzieklijstjes. Met een volgeladen batterij gaat de koptelefoon ongeveer een 12-tal uren mee. Met de stickers, die standaard zijn meegeleverd, kunnen de kinderen een persoonlijke tint aan de telefoon geven.

Sterke punten

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele gehoorschade vermits het volumebereik begrensd is
 • Draadloze muziek wordt gestreamd via Bluetooth naar de tablet of smartphone

Minpunten

 • De hoofdtelefoon heeft geen knoppen om de muziek handmatig te bedienen
 • De koptelefoon wordt alleen via Bluetooth verbonden. Een aux-aansluiting is bijgevolg niet voor handen

Deze kinderkoptelefoon staat heel hoog aangeschreven. Niet alleen de goedkope vlijmscherpe prijs speelt een rol, maar je kan kiezen tussen drie verschillende kleuren. Groen, roos en blauw. Het draadloos model gaat maar liefst 12 uur mee. Het is sowieso een all round model dat uiterst geschikt is voor de allerkleinsten. Als troefkaart geeft de volumebegrenzing met 85 decibels een veilig gevoel dat er geen gehoorbeschadiging wordt opgelopen. Met 113 gram gewicht is deze kinderkoptelefoon vederlicht.

 

2. JVC HA-KD5

JVC HA-KD5 - Kinder koptelefoon - Paars

Check laatste prijs
De JVC HA-KD5 Kids Koptelefoon met begrensd volume is perfect voor kinderen. Je kunt deze koptelefoon versieren met de meegeleverde stickers of met je eigen ontwerp! Bovendien geniet je dagelijks van je favoriete muziek met de JVC HA-KD5. De koptelefoon biedt een superieure geluidskwaliteit voor...

Dit model van koptelefoon is speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 3 jaar oud. De hoofdtelefoon is voorzien van begrenzing van het volume, zodat het overgevoelige gehoor van kinderen voldoende wordt beschermd. Het aantal decibels is gelimiteerd zoals voorgeschreven tot 85 dB. Dit is trouwens ook de internationaal vastgestelde geluidsnorm voor kinderen.

De koptelefoon oogt op zijn zachtst uitgerukt heel kleurrijk, maar voelt ook comfortabel aan door de zachte kussens aan de oren. Met de mee aangeleverde stickers kan je de hoofdtelefoon zelf decoreren. Zo kunnen broer en zus nooit bekvechten over het gebruik van de verkeerde koptelefoon.

Sterke punten

 • De volumeknop is begrensd zodat gehoorschade wordt vermeden
 • Kalefater je eigen telefoon op naar eigen smaak met de meegeleverde stickers
 • De oorkussens zijn heel zacht wat zorgt voor comfort

Minpunten

 • Een draagtas ontbreekt. Het is bijgevolg minder praktisch om mee te nemen

De JVC HA-KD5 is een uitstekend model. Deze koptelefoon wordt geleverd in vier kleursoorten: geel, rood, paars en roos. Het enige minpuntje is misschien dat de warme kleur blauw in het gamma ontbreekt. Het model is qua prijs goedkoop. De geboden geluidskwaliteit is uitmuntend. Het modeltype is het meest geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Ook hier is uiteraard een volumebegrenzer aanwezig van 85 decibels. De koptelefoon bevat zachte oorkussens wat het draaggemak comfortabel maakt. Het is wel een bedraad modeltype en werkt bijgevolg niet via Bluetooth. De vraag dringt zich op of je dat als nadeel ervaart?

 

3. Trust Sonin

Philips SHK2000 - Kids koptelefoon - Blauw

Check laatste prijs
De Philips SHK2000 is de perfecte hoofdtelefoon om de jongste muziekliefhebbers te laten kennismaken met een wereld vol geluid. De speelse vormgeving en de heldere bas zijn ideaal voor opgroeiende kinderen. Het sterke ontwerp kan elke situatie aan. Dankzij een volumebegrenzing van 85 dB is muziek...

De grootste zorg van elke ouder is dat je bij aankoop van een koptelefoon voor kinderen de prioriteit aan veiligheid geeft. Op een heel veilige wijze naar muziek luisteren blijft de eerste bekommernis. Deze Trust Sonin Kids koptelefoon is het meest geschikt voor kinderen wanneer ze 4 jaar en ouder zijn. Het volumebereik beperkt zich tot 85 decibel.

Dit zorgt voor een superveilig gevoel omdat gehoorschade hierdoor wordt uitgesloten. Er is een volumeregelaar beschikbaar in de kabel. De hoofdband kan je handmatig regelen op ieders maat. De oorkussens van de koptelefoon zijn heel zacht en vederlicht. Dit maakt het dragen van de hoofdtelefoon heel aangenaam en gemakkelijk.

Sterke punten

 • De volumeknop kan hoogstens 85 dB bereiken wat zorgt dat eventuele gehoorschade wordt uitgesloten
 • Je kan het volume zelf veranderen en wijzigen via de afstandsbediening in de kabel

Minpunten

 • Met de afstandsbediening kan je enkel maar de volumeknop regelen. Andere optionele functies bestaan niet

Deze koptelefoon voor kinderen wordt in 3 verschillende kleuren aangeboden; roos, rood en groen. In tegenstelling tot de eerder vernoemde modellen is op dit type koptelefoon wel een microfoon aanwezig. Dit heeft het grote voordeel dat je eveneens ermee kan gamen. Je kan de koptelefoon met andere woorden verbinden met Nintendo Switch of Play Station 4.

Ook hier is het volumebereik beperkt tot 85 decibel wat de veiligheid voor het gehoor van je kind ten goede komt. Deze koptelefoon is het best geschikt voor kinderen die de leeftijd van 4 jaar en ouder bereikt hebben