Actieve ruis onderdrukkende hoofdtelefoons – ook wel in het Engels noise cancelling hoofdtelefoon genoemd – worden in feite zo geheten omdat ze actieve ruisbeheersing gebruiken. Door geluiden in de omgeving rond de gebruiker op te sporen, wordt een bepaalde vorm van ‘antiruis’ gecreëerd dat elk extern geluid gaat onderdrukken. Het helpt niet alleen bij het beter concentreren, maar het heeft ook een grote invloed op de levenskwaliteit en de gezondheid. Drie sets noise cancelling hoofdtelefoons maken op dit ogenblik furore: Sony WH-1000XM3, Bose QuietComfort 35 II en Beats Studio3 Wireless.

Waarom kiezen voor de beste noise cancelling hoofdtelefoon?

In een hectische wereld die constant te maken heeft met steeds meer en meer geluidsoverlast, komt de aanschaf van zulke ruis onderdrukkende hoofdtelefoons alsmaar meer voor. Voor veel mensen die zich willen focussen en concentreren op de taak die ze willen uitvoeren zonder te worden afgeleid door het rumoer van andere mensen, is er immers echt geen beter alternatief voor handen.

De definitie van noise cancelling?

Noise cancelling is niets anders dan het dempen van irriterende omgevingsgeluiden en ruis door de hulp van antigeluid. Dat specifiek antigeluid wordt ontwikkeld aan de hand van het storend geluid om je heen, dat op zijn beurt wordt opgevangen door oordopjes en microfoons in je koptelefoon. Vervolgens wordt het geluid op technologisch vlak geanalyseerd en meteen verdraaid. Dat zorgt voor een tegeneffect. Hierdoor ga je minder last ondervinden van je omgeving. Dit is bijvoorbeeld heel handig als je in een vliegtuig zit of ongestoord een boek wil lezen in de bibliotheek.

De grote voordelen van ruis onderdrukkende hoofdtelefoons

Noise cancelling biedt heel wat voordelen. Hieronder lees je enkele pluspunten die degelijk een invloed hebben op de gezondheid:

Het vermijden van gehoorverlies

Twee van de meest belangrijke oorzaken van geluidsoverlast met een te hoge intensiteit zijn geluid op de plek waar je werkt en geluiden die in de hand worden gewerkt door te luide muziekfrequenties. Te luide muziek op een koptelefoon is één van die grootste boosdoeners voor gehoorverlies. Zo kan een muzikaal deuntje dat met een snelheid van om en bij de 130 decibel afspeelt, binnen de 4 minuten gehoorverlies veroorzaken. Eén van de voornaamste redenen waarom muziekfanaten heel luid muziek afspelen op hun koptelefoon, is omdat ze het niet goed horen boven de geluiden in de omgeving om hen heen. Met de ruis onderdrukkende hoofdtelefoons wordt dit euvel verholpen.

Deze hoofdtelefoons helpen bij concentratie

Als je naar je werk pendelt met de trein of studeert in de bus kan omgevingsgeluid enorm beginnen te storen en je concentratie drastisch verminderen. De anti-ruis in de hoofdtelefoon elimineert deze externe hinderende geluiden, zodat je je alleen kan focussen op wat je in feite doet.

Het verminderen van geluid verbetert je slaap

Een van de grote oorzaken van problemen met de slaap is het geluid van de omgeving. Dat kan een partner zijn die snurkt of een lawaaierige buurtbewoner. Maar het eindresultaat blijft hetzelfde: alweer een stresserende nacht zonder slaap achter de rug. Door het geluid te verbannen met een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, kan je genieten van een uitstekende nachtrust. Zelfs in een vrij lawaaierige en rumoerige omgeving. De hoofdtelefoon wordt ook vaak gebruikt als slaapapparaat wanneer je lange tijd met een vliegtuig reist. Kortom, gehoorbeschadiging en het drastisch verminderen van stress kan een heel groot verschil maken voor de levenskwaliteit. Wanneer je woont of werkt in een buurt met tamelijk hoge intensiteit of een grote blootstelling aan geluid, is het een uitstekend idee om na te gaan hoe een hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking je eventueel kan helpen.

1. Sony WH-1000XM3 Noise-Cancelling Koptelefoon

Algemene productomschrijving

Met de Sony WH-1000XM3 draadloze koptelefoon kan je onophoudelijk 34 uren met volle teugen van je favoriete muziek genieten. Je maakt vlekkeloos een verbinding via Bluetooth met je tablet of smartphone. Als je de tool noise cancelling aanzet, heb je geen last meer van het geluid van de buitenomgeving. Dit technologisch snufje maakt een analyse van de omgeving en zet die buitenomgeving geluiden om in antigeluid. Hierdoor worden geluiden, die je oorspronkelijk waarneemt, drastisch vermindert. Niet alleen geluiden van auto’s bijvoorbeeld worden op deze manier gedempt, maar ook stemmen in de buurt. Op deze wijze hoor je onderweg of op kantoor alleen maar de muzikale omlijsting en geen andere dingen. Met deze koptelefoon kan je extra genieten van de bastonen. De tonen die middelhoog zijn, wijken nauwelijks af van wat de artiesten hebben bedoeld. De klanktonen pas je naar eigen persoonlijke smaak aan via de equalizer.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Wanneer je de noise cancelling activeert, demp je de ruis en irriterende omgevingsgeluiden
+ Je streamt draadloos je favoriete muziek van je tablet, laptop of smartphone met de hulp van Bluetooth
+ De speciale tool Smart listening past de geluidssterkte van de noise cancelling aan, afhankelijk van je activiteiten die je op dat ogenblik uitvoert

Minpunten

– Bij de koptelefoon ontbreekt multi pairing. In mensentaal wil dit zeggen dat je de koptelefoon niet met 2 randapparaten tegelijkertijd kan aansluiten

Technische specificaties in een notendop

 • Oorkussen type: over ear
 • Bluetooth: Ja
 • Noise cancelling: Ja
 • De kwaliteit van het geluid volgens de consumenten: Uitstekend
 • Het comfort om te dragen volgens de consumenten: Zeer goed
 • Gewicht in g: 255 g
 • Hogere tonen: In balans
 • Middelhoge tonen: In balans
 • Lagere tonen: Heel nadrukkelijk aanwezig
 • Equalizer: Ja

2. Bose QuietComfort 35 II Noise-Cancelling Koptelefoon

Algemene productomschrijving

Met de Bose QuietComfort 35 II luister je draadloos naar je favoriete muzikale artiesten. De hoofdtelefoon kan je verbinden via Bluetooth met je tablet of smartphone. Je hebt bovendien de mogelijkheid om de hoofdtelefoon te sturen met je stem via de Google Assistant. Op deze manier moet je je telefoon niet uit je broekzak halen. Wanneer de actieve noise cancelling wordt ingeschakeld, wordt het omgevingsgeluid tot in de kiem gesmoord. Of het nu gaat om een voorbijrazende trein of het geluid van een straaljager. Een bijkomend voordeel is dat de batterij van de hoofdtelefoon plus minus 20 uur meegaat. Wanneer het accu toch onvoorzien zou leeg geraken? Geen nood, na een 15-tal minuten laden kan je opnieuw 2,5 uur genieten van je persoonlijke muziekfavorieten. De hoofdtelefoon is comfortabel om dragen en vrij licht. Dankzij de Bose Connect app heb je de mogelijkheid om de noise cancelling helemaal uit te schakelen of de noise cancelling modus te dempen.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Wanneer je de noise cancelling activeert, kan je de geluidsterkte zelf regelen naar je eigen behoeften
+ Je hoofdtelefoon kan je aansturen en bedienen via de Google Assistant met je stem
+ Met de ruggensteun van Bluetooth heb je de mogelijkheid om muziek te streamen van je tablet of smartphone

Minpunten

– De kwaliteit van het geluid vermindert aanzienlijk wanneer de batterij ei zo na leeg is of wanneer de noise cancelling staat uitgeschakeld

Technische specificaties in een notendop

 • Oorkussen type: over ear
 • Bluetooth: Ja
 • Noise cancelling: Ja
 • De kwaliteit van het geluid volgens de consumenten: Goed tot zeer goed
 • Het comfort om te dragen volgens de consumenten: Zeer goed
 • Gewicht in g: 240 g
 • Hogere tonen: In balans
 • Middelhoge tonen: In balans
 • Lagere tonen: Vrij nadrukkelijk aanwezig

3. Beats Studio3 Wireless Noise-Cancelling Koptelefoon

Algemene productomschrijving

Snoeren behoren tot de voltooid verleden tijd met de Beats Studio3 Wireless hoofdtelefoon. Je maakt een Bluetooth aansluiting met je laptop, smartphone of tablet. Met 1 drukknop schakel je makkelijk en vrij eenvoudig de actieve ruisonderdrukking in. Via deze wijze geniet je optimaal van je favoriete muzieknummers in het vliegtuig of tijdens je treinreis. Met de W1 chip van Apple maak je verbinding met verschillende Apple randapparaten. Stel dat je met de trein pendelt, dan zorgt de koptelefoon dat je automatisch een aansluiting maakt met je iPhone. Wanneer je bent aangekomen op je werk, maakt de hoofdtelefoon automatisch een verbinding met je iMac waar je mee werkt tijdens de kantooruren. Een andere gebruiksvriendelijke gadget. Met de Fast Fuel functie laad je de hoofdtelefoon binnen de 15 minuten op voor opnieuw 3 uur luistergenot.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Wanneer je de noise cancelling activeert, demp je storende geluiden uit de omgeving en ruis
+ Via de W1 schip sluit je de koptelefoon automatisch aan met de andere Apple apparaten
+ Met de ruggensteun van Bluetooth heb je de mogelijkheid om muziek te streamen van je tablet of smartphone

Minpunten

– Een vliegtuigadapter wordt niet standaard meegeleverd met deze hoofdtelefoon

Technische specificaties in een notendop

 • Oorkussen type: over ear
 • Bluetooth: Ja
 • Noise cancelling: Ja
 • De kwaliteit van het geluid volgens de consumenten: Uitstekend
 • Het comfort om te dragen volgens de consumenten: Standaard tot heel goed
 • Gewicht in g: 260 g
 • Hogere tonen: Niet altijd in balans
 • Middelhoge tonen: Heel nadrukkelijk aanwezig
 • Lagere tonen: Heel nadrukkelijk aanwezig